menü

2. Tuncer Bağışkan Kültür, Tarih ve Bellek Günleri

Arşiv: Neyi, Neden, Nasıl Biriktiririz?

        Arkhe, Tuncer Bağışkan Kültür, Tarih ve Bellek Günleri’nin ilkine 2024 yılının Şubat ayında ev sahipliği yapmıştı. Geniş bir katılımcı kitlesiyle gerçekleştirilen bu etkinlik, Tuncer Bağışkan’ın geride bıraktıklarından hareketle Kıbrıs’ta somut ve soyut kültürel mirasın önemi, ve bu mirası kayıt altına almanın sınırları ve olanakları üzerine tartışmalar için bir başlangıç zemini oluşturmuştu.  

Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Kültür Tarih ve Bellek Günleri’nin merkezinde biriktirme, kaydetme ve arşivlemenin yöntem, niyet ve anlamı yer alacak. Yerel yönetim temsilcileri ve bağımsız araştırmacıların katılımıyla gerçekleştirilecek buluşmalar vesilesiyle, söz konusu eylem ve anlamlar toplamının hem kentsel, hem de kişisel ölçeklerdeki karşılığı üzerine fikir alışverişi yapmanın kanalları açılacak.

Program atölye çalışmaları ile desteklenecektir.

PROGRAM

1. Gün (28 Şubat 2025 Cuma)

      Bir kentin belleğine ilişkin çerçeve yerel yönetimlerce nasıl oluşturulur? Bu çerçevenin içinde ve dışında kalan bilgiye kimler, hangi kıstaslarla karar verir? Bilgi düzenlenirken teknolojinin hangi olanaklarından, nasıl yararlanılmalı? Geçmişe dair anlatılar, güncel olanla nasıl ilişki kurar? Tuncer Bağışkan Kültür Tarih ve Bellek Günleri’nin birinci gününde Lefkoşa Türk Belediyesi’nin kardeş belediyeleri, Eskişehir ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden katılımcılarla, kent arşivi ve kent müzesi oluşturma deneyimlerini detaylarıyla dinleme şansını elde edeceğiz.

2. Gün (1 Mart 2025 Cumartesi)

Tuncer Bağışkan Kültür Tarih ve Bellek Günleri’nin ikinci günü bir biriktirme, kayıt altına alma ve düzenleme girişimi olarak arşivciliğin farklı ölçekleri ve potansiyellerini yeniden sorgulamaya ayrıldı. Arkhe, oldukça geniş bir yelpazede temsil edilebilecek ve yerine göre sıradan olarak nitelenebilecek malzemelerin (telefon rehberleri, fotoğraf albümleri, haritalar, reçeteler, türlü objeler vb.) merak duygusu, kritik sorular ve bireysel inisiyatif ile karşılaşmasından doğabilecek anlatıların kişiler, kurumlar ve mekanlar düzeyinde ne anlama gelebileceğine dair bir tartışma zemini oluşturmayı amaçlıyor ve etkinlikler atolye çalışmaları ile destekleniyor.

 

KATILIMCI ÖZGEÇMİŞLERİ

 

 

Meriç Öner

Küratör ve araştırmacı. Mimarlık eğitimi aldı. Gündelik hayatın işleyişine olan merakını yakın geçmiş ve geleceğe yönelik incelemelere dönüştürerek maddi çevreyi konu edinen çalışmalar yapıyor. 2007’de Garanti Galeri’de asistan olarak başladığı sergi, yayın, konuşma, film gösterimi gibi kamuya açık içerik üretimine 2010’da Salt’ın kurucu araştırma ve programlar yardımcı direktörü olarak devam etti. Salt’ta aynı birimin direktörlüğünü üstlendiği 2017-2021 döneminde yerel ve uluslararası düzeyde kurumlar arası iş birlikleriyle ortak öğrenme alanları yaratmaya önem verdi. Meriç, İstanbul’da kurduğu Meriç Öner Culture Works bünyesinde bağımsız programlar geliştirmenin yanı sıra kültür alanında geniş kapsamlı danışmanlık ve uygulama hizmetleri sunuyor.

 

Umut Sülün:

İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Uzun yıllar fotoğraf arşivleri, sergileri ve yayınları alanında çeşitli kişi ve kurumlar ile projeler yürüttü. 2003-2009 yılları arasında Fotografevi’nde koordinatörlüğünü, 2006-2009 yılları arasında İz Dergisi’nin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yürüttü. 2009-2013 yılları arasında arşiv projeleri için Ara Güler ile birlikte çalıştı. 2018-2023 yılları arasında Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü’nü yürüttü. Bu süreçte merkezin ve Ara Güler Müzesi’nin kurulması ve organizasyonunun yanı sıra sergilerin küratörlüğü ile yayınların koordinatörlüğünü yaptı. 2024 yılında VakıfBank’ın, bankacılık, iletişim ekipmanları ve belgelerini merkeze alan VakıfBank Biz Müzesi’nin küratörlüğünü yaptı.

 

Murat Tülek:

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde şehir planlama alanında lisans ve yüksek lisans eğitimi gördü. Kent tarihi, kartografya tarihi ve ekonomik coğrafya alanlarıyla ilgileniyor; tarihsel veri tabanlarının görselleştirilmesi, coğrafi bilgi sistemleri, interaktif haritalama gibi alanlarda çalışmalar yürütüyor. Farklı birçok kurumda çeşitli araştırma, dijitalleştirme ve sergileme projelerinde çalıştı. Eylül 2024 tarihinde eşyazarı olduğu "Postane: Bir Bina Arkeolojisi" adlı kitabı yayınlandı. Halen Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (IFEA), SALT, Postane gibi kurumlarla farklı araştırma projeleri üzerinde çalışmaya devam ediyor.

 

 

Serhan Kemal Saygı

1977 yılı Ankara doğumlu olan Serhan Kemal Saygı, Ege Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü mezunudur. 2014 yılında Ege Üniversitesi Yakınçağ Tarihi Ana Bilim Dalı'nda "Meclis-i Mebusan'da İzmir Mebusları 1908-1918" başlıklı teziyle doktora unvanını almıştır. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Demokrasi Üniversitesi’nde Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi ve İzmir Tarihi üzerine dersler vermiştir.  2002 yılından itibaren İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'nde çalışan Saygı, 2018-2020 yılları arasında müdürlük görevinde bulunmuş, 2024 yılı Nisan ayından tekrar aynı göreve getirilmiştir. İzmir tarihi üzerine kitapları, ulusal ve uluslararası akademik dergilerde, sempozyumlarda yayımlanmış çok sayıda makalesi ve incelemesi bulunmaktadır.

 

Aytaç Ünverdi 

Aytaç Ünverdi, 1980 yılında Eskişehir’de doğmuştur. İlkokul, ortaokul ve liseyi Eskişehir’de tamamlamış, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünde almıştır. Lisans eğitimi sırasında, Amerika Birleşik Devletleri'nde bir belediyede stajyer inşaat mühendisi olarak görev yapmıştır. İş hayatına Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nde 2003 yılında başlamış ve burada sırasıyla Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Proje Yönetim Biriminde inşaat mühendisi, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Proje Geliştirme Biriminde inşaat mühendisi, Ulaşım Dairesi Başkanlığı Ulaşım Planlama Şube Müdürü, Fen İşleri Dairesi Başkanı ve Ulaşım Dairesi Başkanı olarak görev almıştır. 2024 yılından itibaren Eskişehir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı olarak görev yapmaktadır. Ayrıca, uluslararası hakemli dergilerde yayınları bulunmakta olup akademik çalışmalarına devam etmektedir.

Anber Onar 

Anber Onar, kültürel çalışmalar yürütmüş, bağımsız bir sanatçıdır. Görsel sanatlar eğitimini Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Rutgers Universitesi-Mason Gross School of the Arts'ta-almış, burada uzun bir süre çalışmalarına devam ettikten sonra, Kıbrıs’ta Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde görsel yorumlar alanında yüksek lisans yapmıştır. Bilkent Üniversitesi, ve Doğu Akdeniz Üniversitelerinde sanat dersleri vermiştir. 2007 yılında Lefkoşa'da Sidestreets Eğitim ve Kültürel İnisiyatifleri'ni kurmuş ve burada sergiler, konferanslar, atölye çalışmaları, film serileri ve ilgili etkinlikler düzenleyerek, birçok serginin de küratörlüğünü yapmıştır. Kendi sanatı, farklı metinsel ve görsel disiplinleri ve medya araçlarını içermektedir. Uluslararası sergiler, konferanslar ve atölye çalışmalarına katılmakla birlikte, sanatla ilgili dergilerde, kitap bölümlerinde ve sanat kataloglarında yayımlanmış birçok eleştirel makalesi bulunmaktadır. 2022 yılında Kıbrıs'ta önde gelen modernist bir mimar olan Abdullah Onar hakkında “Bir Modern Geçmiş” isimli arşiv sergisi yanında, yine ayni isimde bir kitabı yayımlanmıştır. En son kişisel sergisi "in case..." Mart 2025’te açılacaktır.